Как да си купя Bitcoin?

Краткият отговор е от борса. Борсите са нещо като Change бюро за криптовалути и като change бюрата слагат лека надценка при купуване и подбиват цената при продаване.

Общо взето курсовете са почти еднакви навсякъде и като цяло идеята ми е да ви покажа кога и какви инструменти ползвам аз. На първо място искам да кажа, че аз ползвам долари, защото основният ми доход идва в долари и не обичам да обръщам към левове.

Това променя донякъде нещата за повечето хора, които оперират основно в левове и предполагам, че вие ще използвате леко по-различни инструменти.

Аз най-често купувам Bitcoin от Blockchain.info. Тъй като обаче това е просто портфейл имат някаква лесна интеграция с Coinify. Предполагам, че има и по-ефективни начини, но това работеше и почнах да го използвам.

Предимството на Coinify е, че ми приемат картата и транзакцията минава без проблем.

Първият ми опит беше да опитам с CoinBase, но сайтът им е адски счупен и постоянно ми хвърляше грешки. Така и не успях да платя с дебитна карта, направих един SEPA превод който излезна скъпо и го зарязах. Ако успеете да платите с карта и CoinBase става, но иначе не е много ефективен вариант.

Хубавото на CoinBase е, че можеш да си купуваш и Ethereum, но уви сайтът им е супер счупен и магически пада, когато има срив в цената на Bitcoin и Ethereum.

Второто нещо, което ползвам за купуване на Bitcoin e LocalBitcoins. Там цената е доста по-висока, но пък мога да си купувам директно с пари от PayPal и други мерчанти без да трябва да си прехвърлям парите до България.

Хубавото на LocalBitcoins е, че може да продаваш монетите си на доста по-висока от пазарната цена.
Общо взето аз отново залагам само на простите неща и Blockchain.info и LocalBitcoins са единствените сайтове, които ползвам. От време на време използвам и Shapeshift, но това е за да си взимам други криптовалути.

Нещата, които мои приятели използват са Crypto.bg и BitPanda.

Ако имате сметки в левове, Crypto.bg е доста лесен начин да си купите Bitcoin-и.

Предполагам, че има и други български сайтове, но този е най-утвърден и най-много хора са ми го препоръчвали.

BitPanda приема SEPA преводи, но никога не съм го ползвал честно казано. Там също може да се купи и Ethereum, и ако в един хубав момент ми потрябва за нещо ще опитам.

Нещо много важно е никога да не държите монетите си в такива борси. В моментът в който ги получите ги прехвърляйте във ваши локални портфейли.

Борсите са единствената слабост на криптовалутите, която може да се хакне и ако не сте внимателни ще загубите всичките си пари.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Tumblr

Submit a comment