Търговия с валути или Машини за копаене?

Може би един от първите въпроси който всеки, който иска да се занимава с криптовалути, си задава е: Кое е по-ефективно, търговията с криптовалути или купуването на машини за копаене?

Да ви кажа честно аз не съм фен на нито едно от двете неща. По-скоро харесвам криптовалутите като дългосрочна инвестиция за съхраняване на стойност, но в тази статия ще се опитам да разгледам всички страни на монетата.

Може би най-честият ми спор с приятели е, че всички купуват машини за копаене, а аз пък слагам пари в Bitcoin. И тук идват 2 много различни начина на мислене.

Машините за копаене са пасивен доход. Събираш си пари купуваш си части и си сглобяваш един компютър с много мощни видео карти.

Машината за копаене всъщност си е един обикновен компютър, който си сглобяваш сам с частите, които копаят ефективно в дадения период и може да те топли зимата, защото генерира адски много топлина.

Освен топлината, сметката ти за ток също ще скочи доста и ако копаеш грешната валута, може да излезнеш и на загуба.

Хубавото на машините за копаене е, че са сигурна инвестиция и пасивен доход. Една машина се избива за около половин година или по-бързо в зависимост дали има нова скъпа монета за копаене и получаваш доход всеки ден.

Влагаш 50 или 100 хиляди за машини и може да не ходиш на работа вече, защото ще изкарваш над 5000 лв месечно. На пръв поглед звучи страхотно, но истината е, че това не е като имотите и много по-трудно ще си продадеш машините ако решиш да се откажеш.

Накратко с проста математика разбираме, че първата година ще работиш на загуба каквото и да правиш, защото на печалба излизаш след като си избиеш парите. Проблем е също, че след една година трудността ще се е вдигнала много и твоята машина ще е малко или много остаряла.

Точно поради тези причини аз не харесвам копаенето. Хората, които копаят най-често имат мисленето за бърза печалба. Проблемът е, че дори и да правиш много пари месечно ти в повечето случаи като теглиш чертата си на загуба и всичките тези нерви и пари са отишли на вятъра.

Не всичко е цветя и рози, машините изгарят от време на време, генерират супер много топлина, която много трудно може да разкараш от помещението и са практически неизползваеми докато копаят. Случва се да забиват и трябва да ги наблюдаваш постоянно.

Колкото и трудоемко да е копаене аз все пак, мисля че е по-добре от търговията с криптовалути. Не за друго ами защото търговията при криптовалутите си е просто хазард. Никой не знае дали пазарът ще ходи надолу, нагоре, наляво или надясно и почти винаги ще загубиш.

Единственото, което е ясно е, че пазарната капитализация на криптовалутите ще се вдига и в дългосрочен план цената на Bitcoin винаги ще се вдига.

Всичко друго, всички Decred, Dash, ZCash, Augur, Golem, Ethereum, SiaCoin, PeerCoin и каквото друго се сетиш си е хазард. Не спирам никой, но това да седиш по цял ден в интернет и само да прехвърляш от една монета в друго е просто тъпо.

Има много по-хубави начини да си използваш времето и по-добре си сглоби една машина, която да те топли зимата ако не друго. Хората, които търгуват с монети като цяло нямат никакво мислене, но пък имат много свободно време.

И тук идва въпросът щом не харесвам нито копаенето, нито търговията какво правя аз?

Аз предпочитам адски простите неща, които няма да те направят милионер, но стават. Изучил съм цялата технология на Bitcoin, говорил съм си с много умни хора и просто съм обърнал определен процент от парите ми към Bitcoin.

По този начин имам хубава лихва и запазване на стойност защитена от инфлация, бърза ликвидност, защото по всяко време може да си продадеш монетите и не се занимавам с нищо.

Дори и не планирам да изкарвам пари от това нещо, просто не искам да си държа парите в хартия, защото не вярвам в книжните пари.

Предпочитам да си купувам злато, земя, апартаменти и всякакви други работи, които могат да носят доход и не губят стойността си с времето. Това са ме съветвали милионерите, които познавам и аз общо взето за пари слушам само много богати хора.

Някакси не върви да взимаш съвети за инвестиции от човек, който работи на каса в баничарница или някой който цял живот живее на кредит.

За да обобщя накратко нещата, които казах:

Машините за копаене са страхотни за пасивен доход и са най-сигурната инвестиция, която със сигурност ще ви даде печалба. Минусът е, че цялото това нещо ще ви отнеме доста време, но всички знаем, че безплатен обяд няма.

Търговията с криптовалути е хазард, не спирам никой, но никога не бих препоръчал на приятел да си купува Altcoins или да инвестира в Initial Coin Offerings.

Единствената валута, която има смисъл да се купува е Bitcoin, другите монети просто нямат никакво покритие на стойността си. Да не говорим за Ethereum, който има повече инфлация от индийското и китайското население взети заедно.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Tumblr

Submit a comment